Az online tervező bemutatása

Ha most ismerkedsz az online szerkeszővel, vagy csak elakadtál a szerkeszéts közben, akkor jó helyen jársz!
Készítettünk neked egy-egy rövid leírást, melyekben lépésről-lépésre bemutatunk minden funkciót ami a szerkesztővel kapcsolatos.

1. Általános ismertető

Ha még nem jártál a szerkesztőben, akkor egy úgynevezett „bemutató túra” fogad, mely bemutat pár fontosabb menüt, a hozzá tartozó rövid leírással. 

A fejlécben megtaláljuk a fájl, a szerkesztés, a nézet és a termékopciók menüt, valamint a visszavonási és visszaállítási lehetőséget. Nézzük meg mit is rejtenek ezek.

A fájl menüben található egy saját tervek opció, melyet kiválasztva megnyílnak a korábban mentett munkáink. Ezeket pár napig tárolja az oldal. Alatta a terv exportálása és importálása látható, amellyel a kész tervet el tudjuk menteni a saját gépünkre, későbbi felhasználás céljából. Lehetőség van letölteni a tervet kép formátumban is, ilyenkor válasszuk a letöltés opciót.

A szerkesztés menüben két lehetőség közül választhatunk.
Az egyik lehetőség a munkaterület törlése, ide kattintva teljesen ki tudjuk törölni a tervezési területet, a másik a mentés a saját tervekhez, mellyel el tudjuk menteni az aktuális grafikát, ami jól jön, ha egy későbbi időpontban szeretnénk folytatni a tervezést.

A nézet menüben a tervezési területtel kapcsolatos lehetőségeket találjuk, például vonalzó, rács, kifutó és figyelmeztetések megjelenítése.

Ha szeretnénk módosítani a termék paraméterein, például nem 200, hanem 400 -darabot rendelnénk az adott névjegykártyából, akkor azt a termékopciók menüre kattintva tudjuk megtenni.

Jobb oldalon található a kosárba teszem gomb, amire akkor kattintsunk, ha kész vagyunk a tervezéssel és szeretnénk megrendelni a terméket. Ilyenkor a grafika és minden megadott termékopció mentésre kerül, és az oldal automatikusan átirányít a kosárhoz.

A bal oldali menükben megtalálunk minden eszközt, ami szükséges a tökéletes grafika megtervezéséhez.

Itt látható a sablonok menü, ami akkor lesz fontos számunkra, ha egy előre elkészített sablonból szeretnénk névjegykártyát tervezni. Itt rengeteg minta közül kiválaszthatjuk melyik tetszik a legjobban.

Közvetlenül alatta a szöveg menü látható. Itt tudjuk hozzáadni a sima szöveges mezőket a tervezési területhez, illetve találunk pár előre elkészített szövegdobozt.

A clipartok menüben rengeteg vektoros objektumot találunk, mellyel színesebbé tehetjük a tervünket.
Lehetőségünk van képeket feltölteni a fényképek menüben, de keresgélhetünk az ingyenesen felhasználható képek között a pixbay, unsplash illetve a pexels oldalakon.

Az elemek menüben megtalálunk mindent amivel kifejezhetjük a kreativitásunkat. Például lehetőség van rajzolni, alakzatokat, ikonokat és keretet hozzáadni, de QR kódot is generálhatunk a grafikai tervhez.

A legutolsó menü a rétegek, ahol egy listát látunk azokról az objektumokról amiket hozzáadtunk a tervezési területhez. Itt lehetőség van módosítani a sorrendet, elrejteni vagy zárolni a rétegeket.

Alul találunk egy felkiáltójelet, amivel a szerkesztőben használható billentyűparancsokat tudjuk megnyitni.

A képernyő alján találjuk az információs és figyelmeztetési zónát, amire ha rákattintunk a felugró ablakban láthatunk egy emlékeztetőt arról, hogy mit is jelent a piros és zöld vonal a tervezési területen.

A piros vonal a vágott méret, amely mentén elvágjuk a papírt. Ha a grafika tartalmaz hátteret vagy a fotó kiér a lap széléig, akkor az érjen túl a piros vonalon, egészen a szaggatott vonalig (ez a rajzfelület széle).
A zöld a Tervezési zóna ami a belső margót jelöli (ez a biztonságos tervezési zóna). A tervezés során figyeljünk rá, hogy minden szöveg és fontos grafikai elem (a háttérszín vagy háttérkép kivételével) ezen a vonalon belül legyen!

A szerkesztő automatikusan figyelmeztet ha valamelyik elem a tervezési területen kívül található.

Jobboldalon alul találjuk a nagyítót, illetve itt tudunk teljes képernyős módra váltani, ha szükséges. És végül az oldalak közötti navigáció, melyet a képernyő jobb oldalán, középen találunk meg.

2. Sablonok menü

A sablonok között egyszerűen tudunk böngészni. Ehhez használjuk az egér görgőjét. Ha a kurzort a kiszemelt grafika fölé húzzuk, akkor megtekinthetjük nagyobb méretben is.

A sablonok kategorizálva vannak. Ha belekattintunk a keresés mezőbe máris megjelennek a kategóriák. Ezek után nincs más hátra, töltsünk be egy sablont, és nézzük meg mi is történik!

Kiválasztjuk a szerelő kategóriát, és megjelennek az ide tartozó sablonok. Nekünk most tökéletes lesz a legelső, miután rákattintunk megjelenik az Ön személyes adatai ablak.
Itt töltsünk ki minden olyan adatot, ami szeretnénk, hogy szerepeljen a névjegykártyán. Például név, cím, beosztás…

Meg is van, ha a mentés gombra kattintunk, az adatokat automatikusan behelyettesíti a sablonba a megfelelő helyre.
Most kiválasztunk egy másik sablont. Láthatjuk, hogy ide is automatikusan beillesztésre kerülnek az imént felvitt adatok. Ugye milyen egyszerű?

Ha egy olyan sablont választunk ki melyben a személyes adatok másképp szerepelnek, vagy több információ található rajta, például a cím egy sorba van írva, vagy található rajta cégnév, akkor azt a paraméter meg kell adni a személyes adatok ablakban.
Nézzük is erre egy példát. Keresek egy másik sablont, ahol a cím egy sorba van feltüntetve.
Meg is van. Láthatjuk, hogy itt az alapértelmezett adat szerepel a cím mezőben. Ebben az esetben kattintsunk a felső menüben a kitöltés gombra.
Csak a cím (teljes) paraméter hiányzik. Kitöltöm és elmentem.
Oké, be is illesztette a megfelelő helyre.
Hogy miért van ez így?
Mivel megjelenésben nincs két egyforma névjegykártya, ezért az adatoknak igazodni kell a design-hoz. Ezért szükséges lehet ugyanazokat a paramétereket több módon is megadni, hogy a program be tudja illeszteni a megfelelő helyre.